Biografie

 
 

E un dar să te naşti, pe această palmă orfană de pamânt, anume în ziua care să fie proclamată drept Sărbătoare a Limbii Române!”

Silvia CALOIANU

Confidență biografică

 Când îmi pregăteam „bagajele” pentru Invadarea în ființă mi-am ales locul, părinții și ziua nu la întâmplare! Viața terestră mi-i aduce în cale, la timpul perfect potrivit, anume pe cei care îmi amintesc tot mai mult de Sursă. Orice „reîntâlnire” îmi umple golul uitării de Sine cu ceva copleșitor, greu de descris. Ei sunt Evele și Adamii mei! Eu sunt un puzzle al lor. Când am înțeles acest Adevăr, am început a trăi fericirea și s-a speriat de mine frica. Căutarea mi-i mod de viață și cea mai vie stare până la o nouă Evadare... 

 Radmila POPOVICI-PARASCHIV

 

Radmila Popovici-Paraschiv s-a născut în Florițoaia-Veche, raionul Ungheni, în familia lui Pavel Popovici și a Claudiei Tătaru. Și-a făcut studiile la Școala Pedagogică din or. Călărași, după care urmează Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1996.

A publicat cărțile:
„Mi-s” (Poezii. Editura „Prut Internațional”, Chișinău, 2008; Premiul USM pentru debut, 2008.);
„EvAdam” (Poezii. Editura „Gunivas”, Chișinău, 2012; Premiul USM pentru poezie, 2012.);
„A(l)ta” (Poezii. Editura „TipoMoldova”, Iași, 2013.);
„Portativul cu pistrui” (Cântece pentru copii (autoare de texte) pe muzică de Marian Stârcea. Editura „Arc”, Chișinău, 2013. Include un CD.);
„Intimatum” (Poezii. Editura „Vinea”, București, 2014.);

În colaborare cu compozitorul Marian Stârcea a lansat două CD-uri:
„Tu și eu” (Muzică ușoară, 2007);
„O lume în ochi de copil” (Cântece pentru copii, 2008).

În 2014 lansează CD-ul „Iubire, Tu...” cu piese pe versurile sale, muzica fiind semnată de compozitori din țară și de peste hotare.

Este autoarea textelor pentru muzicalul „Porțile”, muzică și libret de Ghenadie Ciobanu (2010) și ale muzicalului televizat pentru copii „Musca Bâza-Bâzâita” (traducere și adaptare după «Муха-Цокотуха» de Kornei Ciukovskii), muzică de Iulia Sandu (2011). De asemenea, a semnat versurile pentru spectacolul „Douăsprezece scaune”, regizor — Petru Hadârcă, muzică de Valentin Boghean, (Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, premiera — în 2012), a tradus și a adaptat din rusă în română textele cântate ale operetei „Liliacul” de Johann Strauss, regizor — Mihai Timofti (Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, premiera — în 2013).

Este membră a Uniunii scriitorilor din Moldova (2010).
Colaborează, în calitate de textieră, cu artiști și compozitori din țară și de peste hotare.

Autobiografie

 

Inimile mele –
pătrimi de cuvinte
se bat cu o umbră hoinară, pe rând...

Aripile mele –
doi crini pe morminte
ecoul ţărânei bocite cuprind...

Lacrimile mele –
mici cuburi de zahăr
înoată în ceaiul băut de-un bolnav

Unghiile mele
crescute, le apăr
de tot ce-ar putea să le pară suav

Rănile mele
sunt cuiburi uitate

Genele mele –
de orbi secerate

Tălpile mele –
cărări neumblate

Zilele mele –
numerotate